Remington 1100 cycling problem


PDA






w296
June 9, 2005, 11:57 PM
Having a problem with a Remington 1100 cycling with the cheap ($2.99 ) Winchester ammo at Wally world. Does it intermittently. I replaced the gas rings and O ring and still having the problem. It seems to cycle everything else fine. I've had the gun for over 20 years and the most I have ever had to do was replace the O ring. Anyone got any ideas what's happening? Maybe it just will not shoot the cheap stuff? I had been shooting the Federal 4 pack for $ 14.99 with no problem? I finally got myself a Benelli and I love it and it cycles the cheap stuff fine. Still, I would like to why the 1100 will not cycle? :confused:

Thanks
Ron

If you enjoyed reading about "Remington 1100 cycling problem" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
Preacherman
June 10, 2005, 12:08 AM
The Remington's can be picky about ammo. Much of the el cheapo Wal-Mart stuff is low-powered, and it may not be generating enough gas to fully operate the action. I've had similar problems with cheap loads in my 1100 LT-20.

Fumbler
June 10, 2005, 12:13 AM
If it works with everything else fine I would just stay away from that particular ammo.

I had a few boxes of Win Universal bulk stuff. The rims were too thin or too small or the primers were way too hard, but I had 3 out of 50 rounds not go off in a Mossberg 500.
It's not the same problem you have, but I just thought I'd tell you that I don't like it :scrutiny:

Preacherman's probably right, it just doesn't have enough oomph to cycle.

HSMITH
June 10, 2005, 09:13 AM
If you have shot it quite a bit there is a decent chance you need to clean the carbon and crud out of the gas holes in the barrel. I don't remember what size drill it is, a search might turn it up, or you can just use your drill index to find the largest one you can turn through with your fingers. NO power tools, just use your fingers on the drill shank.

It's worth a shot, my 1100 cylces that same load just fine.

mnrivrat
June 11, 2005, 04:35 AM
Your 1100 requires a given amount of gas in order to function properly. The amount of gas provided varys with the load used.
To light of a load and the system will not function - to heavy of a load and the action will slam .

If the loads your using are to light it will not function. To correct the problem you have three options 1.) use a heavier load 2.) you can clean any debris buildup in the small gas hole that feeds from the barrel to the gas system, 3.) you can make the gas whole slightly larger in order to allow more gas to feed from the barrel. (if option two doesn't work)

Note that if you end up with option 3 that you must not enlarge the hole by very much or heavier loads will cause a more violent reaction . It is a balancing act. The hole size does vary slightly from gun to gun depending on the condition of the drill used . ( tolerances allow for some variation )

Also note that drilling the gas port hole larger should be done as a last resort and by hand with the bit chucked into a chuck handle and going slow as to not snap the drill bit off. ( and I do mean slow & easy - you do NOT want to break a bit off in the gas port hole! )

If you can't live with option 1 , then do option 2 (cleaning) . If that doesn't work and you still can't live with option 1 , then proceed with caution to slightly enlarging the gas hole.

If you enjoyed reading about "Remington 1100 cycling problem" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!