Sig p6 magazine spring problem


PDA






Evan123abc
September 6, 2008, 09:51 PM
I recently purchased a sig P6 from jgsales probably around 2 weeks ago. A few days after I got it I went to go shoot it and I determined that I wanted to change out a few springs on it. A couple of them being the magazine springs.
I ordered replacement springs from Wolff and just got them today. Upon inserting the new springs in one of the magazines I noticed that after assembling it, it sticks/binds a little when you push down the follower the first half inch or so, pushing further down after that is relatively smooth.
The second magazine spring I replaced wont even make it all the way to the top of the magazine so the follower cant get pushed up all of the way, it just gets stuck around the same place as the first magazine. So with the magazine assembled, the follower is around a half inch lower than it should be because of the stuck spring. (Imagine a magazine with a single invisible bullet loaded in it, if that makes sense)

Now the original springs work 100% and very smooth.

Has anyone encountered anything like this?
I'd really appreciate any input on this situation, ive literally been trying to figure out whats wrong for the past 2 hours.

Thank you.

If you enjoyed reading about "Sig p6 magazine spring problem" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
1BLINDREF
September 6, 2008, 11:12 PM
Its hard to say without seeing it first hand.
Did you try turning the spring around?
Is the follower in the magazine body correctly?

If I'm not sure which way a mag spring goes, I lay the spring and the follower next to the mag body and make sure the spring and follower are slanted in the same direction / angle as the mag body (hope that makes sense).

Evan123abc
September 7, 2008, 01:11 AM
Heres a drawing that might help out with understanding whats going on.

Essentially the spring gets jammed up somewhere along the line and it makes it so it cannot push the follower up all the way to the feed lips, leaving around a half inch gap or so.
This doesnt happen with either of the stock springs that came out of both mags.
This also doesnt happen when I try to just put in the spring without the follower.

1BLINDREF
September 7, 2008, 08:42 AM
Is there a visual difference between the new springs and the old stock springs.?
Are you sure that you got the correct springs for a P225/P6 Sig mag?

Wolff is a very good and reputable company. You'll be able to talk to a tech if you give them a call and tell them whats going on.

Please post the outcome.
Good luck!

Evan123abc
September 7, 2008, 03:47 PM
Well, they're very similar looking in terms of the loops on the ends of the spring. they're a good 1/3 longer, but I assumed that was normal for a brand new spring.
Thanks, thats a good idea, I'll for sure give them a call when they're open.

Creature
September 7, 2008, 04:24 PM
Just curious...when you had the magazine apart and in pieces...did you truly give everything a thorough cleaning? By thorough, I am talking about using brake cleaner and a toothbrush on all parts, especially the follower and the top of the mag?

I had the same problem because I was impatient to get shooting...I changed out the spring and only gave the mag a cursory cleaning.

All it took to correct the problem was a really good, deep cleaning. I do not really oil my mags. I have found that oil can attract dirt and lint which over time can cause problems.

Evan123abc
September 7, 2008, 07:22 PM
I did use hoppes and some patches attached to a cleaning rod to scrub it pretty good. I'll give it another thorough cleaning with a nylon brush to see if that helps.

If you enjoyed reading about "Sig p6 magazine spring problem" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!