Had to crank on my scope, buddy says remount.


PDA






rduchateau2954
January 8, 2012, 06:51 PM
After a frustrating first day with my new .270 I set up at 50 yards for round two.

I was shooting about 2' high at 50 yards. I had to crank it about 25 clicks down to get groups that were 4" high.

My buddy says I should have my scope remounted and re boresighted, but I am unsure. If I am at 4" high @ 50yrds, would I be higher or lower at 100yrds?

Sorry if this is a dumb question.

If you enjoyed reading about "Had to crank on my scope, buddy says remount." here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
T Bran
January 8, 2012, 06:58 PM
I wont ask why you want to be 4'' high at 50yds but you will be even higher at 100yds as the bullet hasnt reached it's apex yet even at 100yds.
Have fun.

lonniemike
January 8, 2012, 07:09 PM
Much higher but try it and find out. I'd wonder if the scope reticules were centered at the start. If you have 1/4 min clicks and have 16 more clicks(or a few less), you're in the game to get on target. You can always remount and reboresite. I like to zero in on a 25yd sight. If you did that with your 270, you'd probably have a zero somewhere around 250 yards. best-o-luck

rduchateau2954
January 8, 2012, 07:41 PM
The reason I have it shooting high at 4" is just because I just wanted to figure out where it was shooting. I wasn't gonna dial it right into the bullseye.

Lonnie, if I sight it in at 25 yards, then I will have to crank the scope down more. I will probably be in the 30-40 1/4 in down clicks.

Be patient with me, this is my first firearm that has ever needed a scope.

Flintknapper
January 8, 2012, 08:02 PM
Sight it in at 50 yds. but just worry about establishing "windage" (left/right) get it right on.

Elevation can be 1" LOW to dead on at 50, that way you'll only be a bit high at 100 yards and can then adjust the scope for whatever you like. Many folks sight in at 1" to 1-1/2" high at 100 yds.

rduchateau2954
January 8, 2012, 08:06 PM
How many clicks are too many clicks?

Krogen
January 8, 2012, 08:07 PM
What brand of rifle and what kind of mount/rings do you have? Might help in diagnosing your issue.

rduchateau2954
January 8, 2012, 08:09 PM
Tikka T3 Stainless Lite. Tikka rings and a 3x9x40 Nikon Buckmaster BDC scope. Everything is brand spanking new.

Clipper
January 8, 2012, 08:09 PM
It won't fall apart, when itreaches maximum travel, it will simply not turn any more. That is unless you reef on it...

Krogen
January 8, 2012, 08:41 PM
Any possibility that you have a mix of different height rings?

If not, you might try bore sighting it yourself. Remove the bolt and put the gun on sandbags. Look through the barrel and and settle the gun in the bags so a 100 yd large round target is centered in the bore. Without moving the rifle, look through the scope. Is the scope reticule lined up? If not, make a scope adjustment and repeat. Once it's pretty close you should have your shots on paper. This is how I boresight all of my rifles. I have a spud type boresighter, but don't use it for concern of damaging a crown.

If you enjoyed reading about "Had to crank on my scope, buddy says remount." here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!