Rem 7400 with Leupold VX-1 zero issue


PDA






gotigers
December 27, 2012, 05:19 PM
I inherited my Dad's Rem 7400 30-06. It had a Tasco Pronghorn on it. The Tasco wouldn't hold zero, so my wife got me a Leupold VX-1 3-9x-40 QDMA for Christmas. It has Weaver see thru mounts that my Dad put on it a couple of decades back.

I took it out today to zero the new scope. It was shooting a couple feet low at 50 yards. I ran out of elevation trying to get the poi up. I am still about 6 inches low.

I've always thought the rings weren't mounted right. The front one looks backwards.

Any ideas? Where should i start?

http://i33.photobucket.com/albums/d68/50_BMG/junk/rem7400withleu_zps85796076.jpg

If you enjoyed reading about "Rem 7400 with Leupold VX-1 zero issue" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
rcmodel
December 27, 2012, 05:44 PM
Start by throwing the see-through rings in the trash and buy some plain old medium-height Weaver rings.
You want to mount the scope as low & close to the bore as you can get it.

Even if you could get it sighted in with the rings you have, they are too high to get a stock cheek weld and you will be wobbling your head all over the place and not shooting well.

See-Through rings are an ingenious solution to a non-existent problem.

I would also take the base off and clean the threads of all oil.
Then put one drop of Blue Lock-tight on them and put the base back on, tight.

rc

gotigers
December 27, 2012, 05:53 PM
I agree totally about the rings being to high.

Single Weaver base with seperate rings or just 2 rings?

Skyshot
December 27, 2012, 06:18 PM
If you want to keep the see thrus take them off and clean the bases remount everything again. You may need to lap the rings.

rcmodel
December 27, 2012, 07:51 PM
Single Weaver base with separate rings or just 2 rings? Single base, separate (2) rings.

http://www.mountsplus.com/AR-15_Accessories/AR-15_Scope_Rings/105-WVR-48093.html

http://www.mountsplus.com/AR-15_Accessories/AR-15_Scope_Rings/105-WVR-490XX.html

rc

Liberty1776
December 27, 2012, 10:04 PM
Let's just make this easy, ok? Just do what rcmodel says...(and I don't even know him...)

fdashes
December 27, 2012, 10:15 PM
The front ring is on backwards. Not sure if its optical illusion or not but the scope looks pointed downward to me. Not counting any of those two things anyway....get seperate rings as noted.

Kp321
December 28, 2012, 11:51 PM
See through rings are not very rigid. The oval see through area can easily be "squished" causing the problem you describe. I have been able to bore sight scopes on see throughs by just bending things. Doesn't take much effort.

gotigers
December 29, 2012, 08:57 AM
I picked up the exact set up that rcmodel suggested while i was at Bass Pro yesterday. Everything is mounted and ready for sighting in. Hopefully i can get to the range this weekend. I'll let you know how it goes.

dsink
December 29, 2012, 08:54 PM
One thing to add. Pull your forearm off and make sure the nut is tight that holds the barrel on. This want effect your zeroing problem but it will have great effect on accuracy. I probably get a couple a year that come in that people complain of accuray going away and the nut is loose.

rcmodel
December 29, 2012, 09:26 PM
Hmmmm?
I could of sworn the nut under the forearm that holds the barrel on a 7400 was actually a bolt that goes in the bottom barrel lug from inside the receiver?

You can see it with the trigger group out.

How you decide to tighten it is another matter.

rc

Kp321
December 29, 2012, 11:08 PM
It is a nut that screws onto a bolt that is attached to the front of the receiver. It takes a special wrench to tightnen or loosen it. I ground an old end wrench to fit the nut, also had to grind the outside shoulders of the wrench to fit between the operating arms.

gotigers
December 30, 2012, 06:46 PM
well, i bottomed out the scope elevation again with the new base and rings. I was able to get it grouping around center target at 100 yards, but the group was 6-8 inches.

I checked everything out. The forend is clear of the barrel, the action is clean and functions just fine.

Screw it. I never use this gun and probably wont. The scope will go on another gun, then i will return the 7400 to safe queen status.

Thanks for your help. I am moving on. I never like this gun anyways.

dsink
December 31, 2012, 10:13 PM
That's it KP321. You have to grind a wrench to fit it but it will cause accuracy to go to pot if it gets loose.

Still Shooting
January 1, 2013, 03:16 PM
I understand your frustration, but I recently ended up working on Dad's (and his Dad's) 1917 Remington Model 14. Granddad always shot it with the stock rear sight, but back in the early 50's everyone in the Adirondacks (or so it seems) just had to install a peep sight and one of those little compasses that mount in the comb of the stock. After I cleaned up the rifle, I discovered that it would NOT adjust low enough to zero at 50 yards - typical Adirondack woods range on a deer. It shot about 5" high. If I could have dropped the peep enough to get it to shoot "on", I wouldn't have been able to see over the original notch sight. I'm putting on a higher front blade, same design as the original, to set it right.

So I gues my Old Man just compensated for the gun shooting high. Then I think about his last buck, on his last hunt (one of many bucks). How did he manage to shoot that 180 lb., 10-pointer? All he could see was head and half the neck, so he drilled it right behind and below the ear.....

Why am I working on the Remington? -Because it was my Dad's deer rifle. Will I ever hunt it? -Probably not, but I have to make it right, just because it was his.

rcmodel
January 1, 2013, 04:01 PM
I wouldn't have been able to see over the original notch sight.It's customary to remove the barrel mounted sight and fill the slot with a dovetail blank when installing a tang sight.

rc

JohnBT
January 1, 2013, 04:28 PM
A guy I did a little hunting with had a 7400 that wouldn't group at all. He'd gotten it from his brother who claimed it was fine. Well something happened.

It's been 20 years and I can't recall if big green replaced the barrel or the entire gun. The problem was a barrel lug that was partially detached from the barrel and the barrel would move erratically when the gun was fired.

John

If you enjoyed reading about "Rem 7400 with Leupold VX-1 zero issue" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!