AR15 Build Issue


PDA






strange246
January 23, 2013, 09:08 PM
Built my AR about 2 months ago but just got a chance to shoot it, Del-Ton Dissapator upper, A2 stocked LW15 lower, magpul mag, 2 different ammo's, the first round feeds and fires fine, 2nd round gets loaded but the bolt never traveled far enough back to reset the hammer, I assume the issue is to do with the gas system being rifle length with only the 16" barrel, would a lighter buffer spring help? Perhaps a carbine length spring and buffer in the A2 buffer tube?

Thanks

If you enjoyed reading about "AR15 Build Issue" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
MachIVshooter
January 23, 2013, 09:14 PM
2nd round gets loaded but the bolt never traveled far enough back to reset the hammer,

Not possible.

There's an issue with your secondary sear; Perhaps the spring is not installed correctly?

strange246
January 23, 2013, 09:18 PM
Hmm I'll check, this lower I bought assembled, but I suppose its not impossible to be built wrong...

GI_Jared
January 23, 2013, 09:18 PM
please post some pics of the build, this will help in the diagnosis.

strange246
January 23, 2013, 09:22 PM
Only pic I have of if right now...
http://i116.photobucket.com/albums/o18/strange246/2012-10-26_19-19-32_267.jpg

GI_Jared
January 23, 2013, 09:25 PM
need to see inside the lower receiver, where the trigger assembly is.

strange246
January 23, 2013, 09:39 PM
Ah gotcha, I'll post some in the morning, I cant get to it right now...

Jackal
January 23, 2013, 10:21 PM
Your short cycling. Make sure your bolt carrier is not rubbing on an out of spec buffer tube, I had this happen once. I would retract the bolt by hand and it would stay in the buffer tube:what::banghead:. Also, check to see if there isnt a bur or blockage where the barrel mates with the gas block/check for a good seal/alignment.

Infidel4life11
January 23, 2013, 10:33 PM
I would say your trigger group also. Sound like your hammer isn't being caught.

briansmithwins
January 24, 2013, 12:04 PM
Yeah, if the BCG is opening enough for the fired case to be ejected, much less the next round loaded, the hammer is being cocked.

I agree that the problem is most likely the hammer following the BCG down.

BSW

Ramone
January 24, 2013, 01:46 PM
my best guess:

Disconnector spring upside down.

It's the tiny spring that sits in the trigger under the disconnector- one end of the spring is larger- that one goes 'down' (into the trigger first) so it stays in place.

http://i76.photobucket.com/albums/j36/creampuff464/DSC_3104.jpg

If you enjoyed reading about "AR15 Build Issue" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!