Firing problems M1 Carbine


PDA






txgentsr
January 27, 2013, 10:38 AM
I have a old used Auto-Ordnance M1 Carbine. Had the gun about 3 years and its worked pretty good up until now. I am using Tula Ammo 30 Carbine 110 Grain Full Metal Jacket Ammunition. About 2/3 the time it misfires, looking at the shells it looks like the fire pin does not hit the shell hard. When it fires the shell they have a very good indention, but the other 2/3 of time it looks like on the shell that was barely touched. Have cleaned the gun very well, checked the firing pin. What could be the problem?

If you enjoyed reading about "Firing problems M1 Carbine" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
loose noose
January 27, 2013, 12:56 PM
Extra hard primers, as the ones that are shooting ok, the recoil is putting pressure on the primer giving the impression of a ordinary indentation. Try some other brands of 30 carbine such as Remington and see if that doesn't resolve your problem. I've heard a lot of complaints on Tula ammo.

Lee Roder
January 27, 2013, 02:26 PM
What is (are) the case length(s) of the cartridges with light strikes which failed to fire? I would also check your AO's headspace. Although you say that you've "cleaned the gun very well", it's a very small ridge in the chamber which abuts the case mouth, and from here I cannot see how thorough your cleaning actually is. Tulammo is fairly "dirty" to shoot. A tiny amount of buildup could reduce headspace enough to prevent the firing pin from reaching the primer when bolt fails to go into battery, which btw is A GOOD THING.

hrvster
January 27, 2013, 02:31 PM
It could also be a weak spring. A complete spring kit is around $15.00.
Try switching ammo first and if that doesn't make things go bang change out a spring set.

If you enjoyed reading about "Firing problems M1 Carbine" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!