Taurus PT-140 MP extractor preventing return to battery


PDA






sonick808
March 21, 2013, 08:31 PM
I have had a Taurus Millenium Pro PT-140 for a long time, given to me as a present by family. The pistol performs quite well, and is very accurate, with the exception of one occasional, recurring gotcha:

The slide will not return to battery 100% of the time while firing.

Sometimes it occurs once per magazine, sometimes once per 100 rounds.

It sticks just about 3mm shy of battery, then i have to smack the back of it to put it in battery (already verified not a protruding firing pin before smacking!)

After inspection I think i've narrowed it down to a huge extractor with a beastly strong spring behind it. All symptoms suggest this.

Inspecting the extractor, the face of it is tool-marked, and has a slight burr/ridge protruding ever so slightly above the edge that the cartridge rim has to push aside. The burr/edge is so fine that it barely catches a fingernail. The tool marks are more pronounced.

Before I start removing the extractor and fiddling with it, can someone recommend the most conservative course of action ? I was thinking of stoning the extractor on the angle side until smooth, with extreme care to not change angle or extraction rounding.

Thoughts ? More powerful recoil springs aren't an option, i've already ordered 3 and they all do it. I do think the recoil spring should be more powerful but wolff does nothing for this pistol. less powerful extractor spring, also not an option. noone makes such a thing.

Thanks for any suggestions.....

If you enjoyed reading about "Taurus PT-140 MP extractor preventing return to battery" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!
rcmodel
March 21, 2013, 09:08 PM
Proper cleaning & lube on everything that moves often solves problems like this.

Especially the barrel cam & pin, locking block surface, and barrel chamber area where it rubs in the slide.

Sticking just shy of full lock-up most often means a lot of little areas are adding friction at the last instant everything if going back where is goes.
And there is not enough lube to grease the rails.

If you see burs & rub marks that shouldn't be there?
Remove the burs with a fine stone or needle file.

Otherwise, don't mess with anything until you have tried proper lube in all the right places.

rc

If you enjoyed reading about "Taurus PT-140 MP extractor preventing return to battery" here in TheHighRoad.org archive, you'll LOVE our community. Come join TheHighRoad.org today for the full version!