Quantcast
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Ruger MKII problem...or not?

Discussion in 'Handguns: Autoloaders' started by seektruth, Nov 25, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. seektruth

    seektruth Member

    Joined:
    Oct 19, 2006
    Messages:
    77
    Location:
    Shen. Valley, VA
    Guys, I need some input on this. I found a brand new MKII less the upper receiver and barrel, so really just the lower receiver, bolt, and mainspring housing. I got a Tacsol Paclite receiver/barrel and put it together without issue. It will not cycle at all with standard 'bulk' ammo such as the Federal and Winchester found at Walmart. I tried some CCI mini mags and it cycles fine.

    Are these normally that finicky with ammo? Does it need some break-in before working with standard ammo? Comparing it to other MKIIs, mine takes a little more force to initially move the bolt rearward (unless the hammer is already back). I've cleaned everything, and tried running it both dry and lubricated.
     
  2. MICHAEL T

    MICHAEL T Member

    Joined:
    Feb 3, 2004
    Messages:
    6,011
    Location:
    outback Kentucky
    I shoot only CCI in mine . Never had any trouble. Tried the bulk junk once. Lots of miss fires.
     
  3. SageMonkey

    SageMonkey Member

    Joined:
    Nov 17, 2007
    Messages:
    124
    I don't think you should try to compare your gun with a standard MarkII, since most of its important bits are custom. I would hazard a guess that your chamber is tighter.

    For what its worth I've had no troubles with bulk pack ammo in either of two MarkIII's. I do have a Green Mtn barreled 10/22 that will not reliably cycle with bulk pack, though it does fine with everything else.
     
  4. Clipper

    Clipper Member

    Joined:
    Apr 15, 2006
    Messages:
    2,243
    Location:
    Mt. Morris, MI.
    Sounds like the recoil spring is a bit too stiff.
     
  5. RyanM

    RyanM Member

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    4,412
    Location:
    PA
    Might be the Paclite. My Mk.II cycles fine with bulk pack Federal and Remington. The only round I've had not cycle it was a Federal dud which just barely cleared the barrel, hit the target sideways about 6" low, and had zero recoil or report.
     
  6. zinj

    zinj Member

    Joined:
    Oct 29, 2006
    Messages:
    862
    Location:
    Midwest
    There's your problem. I would hazard a guess that the hammer spring is too strong and the ammo you were using didn't have enough energy to compress it.
     
  7. varoadking

    varoadking Member

    Joined:
    Jun 22, 2003
    Messages:
    1,001
    Location:
    Dixie
    CCI Standard Velocity works quite well in all of my MKII's - Two of which have stock Ruger uppers, two with Tac-Sol uppers, and a thrid wih a Volquartsen LLV upper. American Eagle High Velocity and Federal Standard Velocity will not cycle property in several of them.

    Have you lightly oiled the outside surface of the bolt?
     
  8. seektruth

    seektruth Member

    Joined:
    Oct 19, 2006
    Messages:
    77
    Location:
    Shen. Valley, VA
    Thanks folks.

    varoadking - I have oiled the outer surface of the bolt.


    Next trip to the range, I'm going to try a different bolt and a different mainspring just to see how it does. Probably try some other standard velocity ammo too.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page