Quantcast
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

WASR-10 GP at the range

Discussion in 'Rifle Country' started by Slater, Jan 2, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Slater

    Slater Member

    Joined:
    Jun 20, 2003
    Messages:
    1,129
    Location:
    Flagstaff AZ
    Bought a new WASR-10 (version with bayonet lug and slant compensator). Took it to the range and had a couple double feeds, and the bolt didn't go all the way forward into battery. This all happened within the first 30 rounds or so. After that it seemed to smooth out and ran flawlessly for the rest of the time there.

    Anyone else have a "break in" period with these particular AK's?
     
  2. ArchAngelCD

    ArchAngelCD Member

    Joined:
    Nov 25, 2006
    Messages:
    22,110
    Location:
    Northeast PA, USA
    Yes, I have the same AK and the bolt was tight at first but after 2 boxes of ammo, it was fine.
     
  3. merk

    merk Member

    Joined:
    Jan 11, 2006
    Messages:
    183
    Location:
    Somewhere
    My WASR 10 has had no problems whatsoever.
     
  4. blackhawk2000

    blackhawk2000 member

    Joined:
    Mar 25, 2003
    Messages:
    851
    Location:
    Mi
    Mine doesn't like HP's.
     
  5. MRIman

    MRIman Member

    Joined:
    Jan 1, 2007
    Messages:
    453
    Location:
    City in the Hills,NY
    Your trigger group was most likely the problem.
    Most times they fit tight,and the hammer will slow the bolt down
    enough to prevent proper loading.
    After running a few mags,it does help some.
    Keep an eye on your hammer,as Century has been known
    to have "soft" hammers. I've changed out all FCG's on my
    Century guns,and never looked back.

    MRI
     
  6. Glockfan.45

    Glockfan.45 member

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Messages:
    1,369
    Location:
    Democratic Peoples Republic of Illinois
    I have the same WASR 10 and had the same problem for the first two mags, thousands of rounds later I have never had that problem again. Just let the bolt go when you chamber a round. It will bind if you ride the handle forward into battery (every AK I have ever shot does this). Fear not the WASR has proven to be the most reliable semi auto rifle I have ever owned.
     
  7. MikeH

    MikeH Member

    Joined:
    Jul 6, 2005
    Messages:
    571
    Location:
    MoCo, MD
    One problem I have is that, once in a while, my WASR likes to pretend that it has a bolt stop. I'd have to give the handle a little nudge for the bolt to move forward. This never happened while firing, though, and only when I opened the bolt by hand.
     
  8. Still 2 Many Choices!?

    Still 2 Many Choices!? Member

    Joined:
    Apr 17, 2006
    Messages:
    455
    The WASR does have a bolt stop....Well, sorta

    Atleast on mine, if you pull the bolt to the fully rear postion, and then pull the trigger, the hammer will "lock up" against the carrier:) . Does no harm to the firearm, but works great at the range for cease fires so as to have your action open without a chamber checker inserted. When you want to load a mag, you simply load up as normal, then pull the charging handle back about a half inch and release it. This pushes the hammer back under the bolt where it is caught by the trigger sear. If you drop the firearm, or give it a stiff blow, the bolt will close so BE CAREFUL if you do this to load a mag like I do after a cease fire:uhoh: ...

    Still 2 Many Choices!?
     
  9. MechAg94

    MechAg94 Member

    Joined:
    Apr 17, 2005
    Messages:
    4,734
    I have an AK that stayed open like that as well. However, the more I have fired it, the weaker I think that has become. It is like some interference that will work itself out over time. :) WASR's are roughly finished and sometimes roughly machined in places. I wouldn't be surprised if the metal to metal contact in areas was very rough and required some break in.
     
  10. the naked prophet

    the naked prophet Member

    Joined:
    Feb 20, 2006
    Messages:
    1,237
    Location:
    MO
    Mine had the same problem, but I sanded off the burrs and cleaned out the metal shavings that were still in the gun, and haven't had any problems since.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page